AV Gelre

Welkom bij Atletiekvereniging Gelre. Op één van de mooiste punten in Nederland, aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom, verzorgen wij trainingen en wedstrijden voor volwassenen (hardlopen en nordic walking) en jeugd (atletiek). Vanuit ons clubhuis in Dieren worden meerdere keren per week trainingen verzorgd op alle niveau's. Hardlooptrainingen vinden zoveel mogelijk plaats in het Nationaal Park plaats.

Bij Gelre staat het plezier in het gezond bewegen en het genieten van de schitterende omgeving voorop.
AV Gelre....al meer dan 50 jaar een begrip in de regio!

Koningsloop Doesburg 2014

P1010170De koningsloop in Doesburg bekend om zijn mooie maar chaotische parcours in de Doesburgse binnenstad waar tijdens de wedstrijd in menig smal straatje fietsers, auto's en feestvierende Oranje gangers omzeild moeten worden. De wedstrijd die meer weg heeft van een stadcross op kasseien en een steeplechase. Toch lieten Wim en Ben van AV Gelre zich hier niet van weerhouden om aan de start te verschijnen. Voor Wim een opwarmertje voor de marathon van Enschede waar hij de volgende dag als de pacer van de 3 uur 15 zou meedoen, voor Ben de eerste wedstrijd na een langdurige blessure.
 
De opkomst is zoals de laatste jaren niet groot, favoriet voor de winst de lokale loper Raymond van Hal die in 2012 ook al de eerste plaats opeiste en houder van het parcoursrecord. De start was zoals bij deze race hoort... chaotisch met als gevolg dat een aantal lopers van de 5,2km met daarin de lokale coryfee Agnes Kant van de Hanze runners al waren gestart met de groep van de 2,6km. Hierdoor bleef aan de start van de 5,2km uiteindelijk maar een kleine groep over waarvan vrij duidelijk was dat de Wim, Ben en Raymond de wedstrijd zouden gaan maken.
 
Raymond liet er na het startschot geen gras over groeien en ging heel snel weg met als doel om direct in het begin het verschil al te maken maar dat liet Wim niet zomaar gebeuren. Op zijn nieuwe ultralichte Brooks wedstrijdschoenen was hij de vlieg op Raymonds bord tijdens het barbecueën, je kunt hem 20 keer wegjagen maar hij blijft maar terugkomen. Het parcours in Doesburg is laten we zeggen rekbaar en het was duidelijk dat Raymond van deze vlieg af wilde komen en daar waar bochten iets korter genomen konden worden gebeurde dat ook en dat bleef niet onopgemerkt. De motor met zijspan die live verslag deed van de wedstrijd gaf dit ook door via de speakers bij de start/finish waar deze informatie door het publiek met een glimlach werd ontvangen, er stond blijkbaar veel op het spel.
 
De wedstrijd begon meer en op een fysiek kat en muis spel te lijken, de ene keer Wim voorop de andere keer Raymond, Ben die aan het elastiek hing (zoals ze dat in de wielersport zeggen) kon dit spelletje vanaf korte afstand volgen. Vroeg of laat zou één van de twee dit moeten bekopen, dit spel koste veel energie. Zou het Raymond worden met dat lange lijf en die enorme stappen of die taaie Wim met die korte venijnige pasjes. Tot de 3e ronde deden ze niet voor elkaar onder, het verschil zou in de laatste kilometer gemaakt gaan worden. Het was uiteindelijk Raymond die de strijd in de laatste 300 meter moest opgeven maar het had wel tot gevolg dat ze elkaar tot een grote prestatie hadden gedreven. Het PR van Wim op de 5km stond op 17.58, hij kwam binnen op een tijd van 17.55 teruggerekend ca. 17.33 een verbetering van maar liefs 25 sec! Maar ook Ben die in dit geweld was meegezogen haalde 24 sec. van zijn PR af waardoor hij ook nu de magische grens van 18min. heeft doorbroken op de 5km.
 
Het leek een onbeduidende wedstrijd maar met een verrassend resultaat waarbij een man van 50 zijn stempel drukte de wedstrijd, waar succes niet altijd vanzelfsprekend is en waar een belangrijke grens werd overschreden. Ik kijk al uit naar volgend jaar.